Practice Paper of NEET PG: Important Questions of Pathology

Clinical pathology is a medical specialty that is concerned with the diagnosis of disease based on the laboratory analysis of bodily fluids such as blood and urine, as well as tissues, using the tools of chemistry, clinical microbiology, hematology and molecular pathology.

The Important Question of Pathology for NEET PG exam:

1. Which of the following helps in generating oxygen burst in the neurophils ?
A. superoxide dismutase
B.NADPH oxidase
C. peroxidase
D. Glutathione reductase

Ans. B.NADPH oxidase
2. Which is not an autoimmune disease?
A. SLE
B. Grave’s disease
C. Myasthenia gravis
D. Sickle cell disease

Ans. D. Sickle cell disease
3.An 8 year old boy completed 8 out of 10 day course of cefaclor. Now he developed a generalized erythmatic rash which is mildly pruritic and lymphadenopathy. Diagnosis is?
A. Kawasaki disease
B. Type 3 hypersensitivity
C. Anaphylaxis
D. Infectious mononucleosis

Ans. B. Type 3 hypersensitivity
4.Which among the following is the hallmark of acute inflammation?
A. Vasoconstriction
B. Stasis
C. Vasodilation and increase in permeability
D. Leukocyte margination

Ans. C. Vasodilation and increase in permeability
5. Some antigen was injected into a rabbit. What antibody will it produce initially?
A. IgG
B. IgM
C. IgA
D. IgD

Ans. B. IgM
6. Principle organelle involved in the execution of apoptosis is?
A. Nucleus
B. Lysosome
C. Mitochondria
D. Endoplasmic reticulum

Ans. C. Mitochondria

 

7.Psammoma bodies are seen in all except?
A. Follicular carcinoma thyroid
B. Papillary carcinoma thyroid
C. Cystadenocarcinoma
D. Meningioma

Ans. A. Follicular carcinoma thyroid
8.Not a predisposing factor for atherosclerotic plaque formation?
A. ApoE
B. Alpha 2-macroglobulin
C. Oxidised LDL
D. Increased homocystiene

Ans. B. Alpha 2-macroglobulin
9. Most potent activator of T cells?
A. B cells
B. Follicular dendritic cells
C. Mature dendritic cells
D. Macrophages

Ans. C. Mature dendritic cells
10. True about platelet function defect?
A. Normal platelet count with prolonged bleeding time
B. Thrombocytopenia with prolonged bleeding time
C. Normal bleeding time with normal platelet number
D. Normal platelet count with decreased bleeding time

A. Normal platelet count with prolonged bleeding time
11. All are true about blood coagulation except?
A. Factor 10 in a part of both intrinsic and extrinsic pathway
B. Extrinsic pathway is activated by contact with plasma and negatively charged proteins
C. Calcium is very important for coagulation
D. Intrinsic pathway can be activated in vitro

Ans. B. Extrinsic pathway is activated by contact with plasma and negatively charged proteins
12.All of the following are neuronal tumours except?
A. Gangliocytoma
B. Ganglioglioma
C. Neuroblastoma
D. Ependymoma

Ans. D. Ependymoma

13.Which complement component is first common point between involved classical and alternate pathway?
A. C1
B. C2
C. C3
D. C4

Ans. C. C3
14.All are true about xanthogranulomatous inflammation except?
A. Presence of foamy macrophages
B. Presence of tuberculous infection
C. Multinucleated giant cell
D. Presence of yellow Nodules

Ans. B. Presence of tuberculous infection
15 All are involved in generating free oxygen radical for killing of bacteria except-
A.Superoxide Dismutase
B.Fenton’s reaction
C.NADPH oxidase.
D.Glutathion peroxidase

Ans. D.Glutathion peroxidase
16. Which is false about Bernard Soulier syndrome:
A.Ristocetin Aggregation is normal
B.Aggregation with collagen & ADP is normal
C.Large platelets
D.Thrombocytopenia

Ans. A.Ristocetin Aggregation is normal
Q.17 Slide fixing in pathology most commonly done by –
A.Formaldehyde
B.Alcohol
C.Picric acid
D.Glutraldehyde

Ans. A.Formaldehyde

Question 18: Various cells respond differently to a second messenger (such as increased cAMP) because they have different ?
A) Receptors
B) Enzymatic composition
C) Nuclei
D) Membrane lipids

Ans:B
Question 19: Upper GI endoscopy and biopsy from lower esophagus in a 48 year old lady with chronic heart burn shows presence of columnar epithelium with goblet cells. The feature is most likely consistent with ?
A) Dysplasia
B) Hyperplasia
C) Carcinoma in-situ
D) Metaplasia

Ans:D
Question 20: The light brown perinuclear pigment seen on H&F staining of the cardiac muscle fibers in the grossly normal appearing heart of an 83- year old man at autopsy is due to deposition of ?
A) Hemosiderin
B) Lipochrome
C) Cholesterol metabolites
D) Anthracotic pigment

Ans:B

Question 21:The level of alpha-fetoprotein is raised in all of the following except ?
A) Cirrhosis of liver
B) Hepatocellular carcinoma
C) Yolksac tumor
D) Dysgerminoma

Ans:D
Question 22:The commonest cause of death in a patient with primary amyloidosis is ?
A) Renal failure
B) Cardiac involvement
C) Bleeding diathesis
D) Respiratory failure

Ans:B
Question 23:The commonest cause of death in a patient with primary amyloidosis is ?
A) Renal failure
B) Cardiac involvement
C) Bleeding diathesis
D) Respiratory failure

Ans:B
Question 24: Brain lipid binding protein is expressed by which of the following ?
A) Mature astrocytes
B) Oligodendrocytes
C) Purkinje cells
D) Pyramidal neurons

Ans:B
Question 25: At the physiological pH the DNA molecules are ?
A) Positively charged
B) Negatively charged
C) Neutral
D) Amphipathic

Ans:B
Question 26: A high amylase level in pleural fluid suggests a diagnosis of ?
A) Tuberculosis
B) Malignancy
C) Rheumatoid arthritis
D) Pulmonary infarction

Ans:B
Question 27: A 60- years man presented with fatigue weight loss and heaviness in left hypochodrium for 6 months. The hemogram showed Hb 10 gm/dL, TLC 5 laks/mm3, platelet count 4 laks/mm3 , DLC; neutrophil 55%, lymphocytes 4% montocytes 2 % basophiles 6% metamyelocytes 10% myeloytes 18%, promyelocytes 2% and blasts 3%. The most likely cytogenetic abnormality in this case is ?
A) t (8;21)
B) t (9;22)
C) t (15;17)
D) trisomy 21

Ans:B

Q28. the prognosis of rhabdomysarcoma is likely to be poor if the site of the tumour is:

  1. Orbit
  2. Para testicular
  3. Extremity
  4. Urinary bladder.

Ans: C.   Extremity

Q29. Which of the following malignant tumors is radioresistant?

  1. Ewing’s sarcoma.
  2. Retinoblastoma.
  3. Osteosarcoma
  4. Neuroblastoma.

Ans: C.   Osteosarcoma

Q30.The most common second malignancy in survivors of retinoblastoma is:

  1. Thyroid cancer.
  2. Nasopharyngeal carcinoma
  3. Optic glioma.
  4. Osteosarcoma.

Ans: D.  Osteosarcoma.

Q31.The most important determinant of prognosis in Wilms tumor

  1. Stage of disease.
  2. Loss of heterozygosity of chromosome 1p.
  3. Histology.
  4. Age less than one year at presentation.

Ans: C.   Histology.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *