Practice Paper of NEET PG: Important Questions of FORENSIC MEDICINE

The Important Questions of Forensic Medicine for NEET PG exam:

1. The brick red colour of post mortem lividity is seen in poisoning due to?
A. Carbon monoxide
B. Hydrogen sulphide
C. Phosphorus
D. Cyanide

Correct answer : D. Cyanide

  • Some poisons impart characteristic colourations which is known as postmortem lividity.
  • Carbon monoxide – Cherry pink
  • Hydrogen sulphide – Greenish blue
  • Phosphorus – Brown

 

2. Lichtenberg figures are seen in?
A. Heat stroke
B. Radiation injury
C. Lightning
D. Electrocution

Correct answer: C. Lightning

Lichtenberg figures in the leg of a person – notice the red branching pattern

  • Lichtenberg figures is an external lesion seen in lightning strike.
  • Superficial, thin, tortuous markings are seen on the skin.
  • When the pattern resembles a fern leaf, it is called Lichtenberg figures or filigree burns.

Lightning is a naturally occurring Lichtenberg figure

 

3. Danbury tremor is seen in?
A. Mercury poisoning
B. Iron poisoning
C. Lead poisoning
D. Arsenic poisoning

Correct answer : A. Mercury poisoning

  • Danbury tremor is a classical and consistent manifestation of mercury poisoning.
  • It is a coarse intentional tremor interspersed with jerky movements.
  • It begins in the hand and progresses to lips, tongue, arms and legs.

4. ‘Paradox gun’ is a?
A. Revolver
B. Shotgun
C. Automatic pistol
D. Machine gun

Correct answer: B. Shotgun

  • Some shotguns have a small portion of their bore near their muzzle end rifled.
  • There are called paradox guns.

 

5. The combination of alopecia & skin rash, painful peripheral neuropathy and confusion with lethargy are seen in?
A. Copper poisoning
B. Nickel poisoning
C. Selenium poisoning
D. Thallium poisoning

Correct answer : D. Thallium poisoning

  • The combination of alopecia & skin rashpainful peripheral neuropathy and confusion with lethargy are known as ‘Thallium triad’.
  • It is indicative of chronic thallium poisoning.
  • Other symptoms include dystrophy of nails (Mees’ lines; also seen in arsenic poisoning), cardiovascular symptoms like hypertension and cardiomyopathy, ophthalmological symptoms like ptosis, ophthalmoplegia, nystagmus, keratitis, lens opacity and optic atrophy.

 

6. Kevorkian sign is seen in?
A. Cornea
B. Retinal vessels
C. Pupil
D. Vitreous humour

Correct answer : B. Retinal vessels

  • Kevorkian sign is a postmortem change that occurs in the retinal vessels.
  • It is characterised by fragmentation of blood column in the retinal vessels.
  • It appears within minutes after death and lasts for about 1 hour.
  • It can be visualised by using an ophthalmoscope.

 

7. Which of the following is true regarding superfecundation?
A. Fertilization of a second ovum in a woman who is already pregnant
B. Occurs in bipartite uterus
C. Both ova do not always develop to maturity
D. The second foetus is born later as a mature child

Correct answer : C. Both ova do not always develop to maturity

  • Superfecundation is fertilization of 2 ova discharged from the ovary at the same period by 2 separate acts of coitus committed at short intervals.
  • Both ova do not always develop to maturity.
  • One foetus may get aborted early or die and get retained until labour.
  • Fertilization of a second ovum in a woman who is already pregnant is superfoetation.
  • It can occurs in a bipartite uterus.

 

8. Scorching results from?
A. The flame emerging from the muzzle
B. Grains of gunpowder being driven into the skin
C. Superficial deposit of smoke on the skin
D. Deposition of lead or other metal in the skin

Correct answer: A. The flame emerging from the muzzle

  • Peppering – Grains of gunpowder being driven into the skin.
  • Smudging – Superficial deposit of smoke on the skin.
  • Lead ring / Metal ring around entry wound – Deposition of lead or other metal in the skin.

 

9. Regarding rugoscopy, all are true except?
A. Palatal rugae are used as a method of identification
B. Palatoprints do not change during growth
C. Primary rugae are less than 3mm
D. Secondary rugae are 3-5mm

Correct answer: C. Primary rugae are less than 3mm

View of the hard palate showing palatal rugae. Torus palatinus, a bony protrusion on the palate is also visible.

  • Primary rugae are 5-10mm or more.
  • Secondary rugae are 3-5mm.
  • Fragmented rugae are less than 3mm.
  • Palatal rugae are unique to each person.
  • Harrison Allen, in 1889, suggested the use of palatal rugae for identity verification.

 

10. The test to determine blood groups in a blood stain is?
A. Luminol spray
B. Haemin crystal test
C. Kastle-Meyer test
D. Lattes crust method

Correct answer: D. Lattes crust method

  • The common blood groups ABO, MNS and Rh systems can be determined in a blood stain by Lattes crust method.
  • Luminol spray is used to identify blood stains which are no longer visible due to washing of crime scene.
  • Kastle-Meyer test is used to identify visible blood stains.
  • Haemin crystal test is a confirmatory test for blood stains.

 

A. Yellow phosphorous
B. Cobra venom
C. Organophosphates
D. Iodine

Correct answer : A. Yellow phosphorous

 

 

Yellow phosphorous

  • Yellow phosphorous (white phosphorous) is a waxy & translucent material which becomes luminous in the dark.
  • Cobra venom is a transparent yellow viscous liquid.
  • Iodine is a bluish-black solid which sublimates into a noxious violet-pink gas.

 

12. Visualization of gunpowder residue on blood stained clothes can be facilitated by?

A. Ultraviolet rays
B. Infrared rays
C. Magnifying lens
D. Paraffin test

Correct answer : B. Infrared rays

  • Usually, gunpowder residue can be easily seen on clothes.
  • But in blood stained / dark coloured clothes, it may not be visible to the naked eye or when using a magnifying glass.
  • In these cases infrared photography helps in visualizing gunpowder residue / soot.

 

13. Sparrow’s foot marks are characteristic of?

A. Vitriolage
B. Windshield glass injury
C. Lightning strike
D. Stab injury

Correct answer : B. Windshield glass injury

SPARROW’S FOOT MARKS

  • They are bizarre lacerations of the face seen in front seat occupants of a vehicle after a road traffic accident
  • The injury is caused by the shattered windshield glass striking the face of the occupant

 

14. Rave drug is?

A. Cannabis
B. Hashish
C. Ecstasy
D. Heroin

Correct answer : C. Ecstasy

MDMA (3,4-methylenedioxy-N-methylamphetamine), widely known as ‘Ecstasy‘ is a psychoactive drug with stimulant and hallucinogenic effects. It produces euphoria. It is consumed by individuals attending clubs and parties.

15. Which is not a feature of aconite poisoning?

A. Chest pain

B. Increased blood pressure

C. Tingling and numbness

D. Hypersalivation

Correct answer : B. Increased blood pressure

Hypotension is a a feature of aconite poisoning, not hypertension.

 

16. Which of the following is used for narcoanalysis?

A. Atropine

B. Phenobarbitone

C. Pethidine

D. Scopolamine

Correct answer : D. Scopolamine

Drugs used for narcoanalysis are:

  • Scopolamine (hyoscine)
  • Sodium thiopental (Sodium Pentothal)
  • Amobarbital  (Amytal Sodium)
  • Secobarbital sodium (Seconal)

 

17. Primary impact injury in case of road traffic accident are seen commonly in?

A. Face

B. Chest

C. Abdomen

D. Legs

Correct answer : D. Legs

  • Primary impact injuries are caused by the first impact of the vehicle with the pedestrian in an accident
  • The legs get hit most often (by the bumper in front of the vehicle)
  • The other injuries associated with a road traffic accident are the secondary impact injuries and secondary injuries
  • Secondary impact injury is caused by the second impact with the vehicle (eg: the body of thrown onto the vehicle / the vehicle runs over the body)
  • Secondary injuries are caused when the body strikes the ground after the collision

 

18. A 34-year old rickshaw puller has been using heroin for the past ten years. One evening his family members found him unconscious. He was brought to the casualty. On examination he had tachycardia, shallow breathing, constricted pupils. His blood pressure was 100/70 mm of Hg. He had brisk bilateral deep tendon reflexes. The planter reflexes were flexor on both sides. Which of the following is the best treatment for him?
A. Buprenorphine
B. Flumazenil
C. Methadone
D. Naloxone

Correct answer : D. Naloxone

The clinical features are suggestive of acute heroin intoxication. The drug of choice is naloxone – an opioid antagonist. It is reduces the action of heroin. Buprenorphine is a partial opioid agonist. Flumazenil is a benzodiazepine antagonist. Methadone is used in rehabilitation of opoid addicts

 

19. A 39 year old Carpenter has taken two bottles of liquor from the local shop. After about and hour, he develops confusion, vomiting and blurring of vision. He has been brought to the emergency department. He should be given
A. Naloxone
B. Diazepam
C. Flumazelnil
D. Ethyl alcohol

Correct answer : D. Ethyl alcohol

The clinical features are suggestive of methyl alcohol poisoning. Formic acid and formaldehyde (metabolites of methyl alcohol) are responsible for these symptoms. Ethyl alcohol is used for treatment as it saturates alcohol dehydrogenase, thereby decreasing production of formic acid and formaldehyde.

 

20. Which of the following is the most reliable method for estimating blood alcohol level?
A. Cavett’s test
B. Breath alcohol anaylzer
C. Gas liquid chromatography
D. Thin layer chromatography

Correct answer : C. Gas liquid chromatography

 

21. A middle aged man presents with paraesthesia of hand and feet. Examination reveals presence of ‘Mees’ lines in the nails and rain drop pigmentation in the hands; The most likely causative toxin for the above mentioned symptoms is :
A. Lead
B. Arsenic
C. Thallium
D. Mercury

Correct answer : B. Arsenic

‘Mees’ lines in the nails and rain drop pigmentation of skin are characteristic of arsenic poisoning. Treatment of choice – freshly precipitated hydrated ferric chloride.

 

22. A person was brought by police from the railway platform. He is talking irrelevant. He is having dry mouth with hot skin, dilated pupils, staggering gait and slurred speech. The most probable diagnosis is:
A. Alcohol intoxication
B. Carbamates poisoning
C. Organophosphorous poisoning
D. Dhatura poisoning

Correct answer : D. Dhatura poisoning

Features of dhatura poisoning: (All Datura plants contain tropane alkaloids such as scopolamine, hyoscyamine, and atropine)

  • Dilatation of pupils
  • Dryness of mouth
  • Difficulty in speech
  • Dysphagia
  • Dilatation of cutaneous blood vessels
  • Dry, hot skin
  • Drunken gait
  • Delirium
  • Drowsiness

 

23. Hydrogen peroxide is used in all of the following chemical tests for blood except:
A. Benzidine test
B. Phenophthalein test
C. Orthotolidine test
D. Teichmann’s test

Correct answer : D. Teichmann’s test

Benzidine test, phenolphthalein test, orthotolidine test and Leucomalachite green test utilise hydrogen peroxide to detect presence of blood. Hemoglobin present in blood is a peroxidase. It oxidises colourless bases to coloured salts in the presence of hydrogen peroxide.

Teichmann’s test (haemin crystal test) is done by converting haemoglobin to haemin crystals which is converted to salt in the presence of halogen and forms rhombic crystals.

 

24. Disputed maternity can be solved by using the following tests except?
A. Blood grouping
B. HLA typing
C. Preciptin test
D. DNA fingerprinting

Correct answer : C. Preciptin test

Preciptin test is used to differentiate human blood from animal blood.

 

25. Contre—coup injuries are seen in :
A. Brain
B. Diazepam
C. Flumazenil
D. Ethyl alcohol

Correct answer : A. Brain

 

26. In which of the following conditions, postmortem caloricity is seen?
A. Massive haemorrhage
B. Cyanide poisoning
C. Corrosive poisoning
D. Septicemia

Correct answer : D. Septicemia

Conditions causing postmortem caloricity:

  • Disturbance in heat regulation – sunstroke, pontine haemorrhage
  • Increased heat production in muscles – tetanus, strychnine poisoning
  • Bacterial / viral activity – septicemia / infections
  • Intense asphyxia

 

27. Deep blue colour of hypostasis is seen in death due to poisoning by
A. Potassium cyanide
B. Phosphorus
C. Aniline dyes
D. Carbon monoxide

Correct answer : C. Aniline dyes

Colour of post mortem lividity (hypostasis)

  • Normal – Bluish pink which later turns into bluish purple
  • Carbon monoxide – Bright cherry red
  • Cyanide – Pink
  • Phosphorous – Dark brown
  • Nitrates – Reddish brown
  • Chlorates – Chocolate brown
  • Hydrogen sulphide – Bluish Green
  • Aniline – Deep blue
  • Opiates – Black

28. A 25 year old person sustained injury in right eye. He developed right comeal opacity following the injury. Left eye was already having poor vision. Corneoplasty of right eye was done and vision was restored. Medicolegally such injury is labelled as :
A. Grievous
B. Simple
C. Dangerous
D. Serious

Correct answer : A. Grievous

Injuries classified as Grievous by Section 320 of IPC:

  • Emasculation
  • Permanent privation of the sight of either eye
  • Permanent privation of the hearing of either ear
  • Privation of any member or joint
  • Destruction or permanent impairing of the powers of any member or joint
  • Permanent disfiguration of the head or face
  • Fracture or dislocation of a bone or tooth
  • Any hurt which endangers life or which causes the sufferer to be during the space of twenty days in severe bodily pain, or unable to follow his ordinary pursuits

 

29. The cephalic index of Indian population is between:
A. 70-75
B. 75-80
C. 80-85
D. 85-90

Correct answer : A. 70-75

Cephalic index in different races:
Negroes, Aryans, Aborigines – 70-75
Europeans – 75-80
Mongols, Native americans, Oriental Asians – 80-85

 

30. A convict whose family or relations were not known and no biological sample was available with jail authorities, escaped from the jail. A dead body resembling the convict was found in nearby forest. but due to mutilation of face, identity could not be established. The positive identity that he is the same convict who escaped from jail can be established by
A. Blood Grouping
B. DNA Profile
C. Anthropometry
D. HLA typing

Correct answer : C. Anthropometry

Blood grouping, DNA profiling and HLA typing require a biological sample.

 

How to Join NEET Program on Eckovation

Step 1: Download Eckovation App

Step 2: Join the group using group code: 136982

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *