Practice Paper of NEET PG: Important Questions of DERMATOLOGY

The Important Questions of Dermatology for NEET PG exam:

1. All of the following are seen in tuberous sclerosis except?
A. Civatte bodies
B. Koenen tumours
C. Ash leaf macules
D. Shagreen patch

Correct answer : A. Civatte bodies

  • Civatte bodies are seen in lichen planus, which represent necrotic keratinocytes in dermis.
  • Ash leaf macules are the earliest cutaneous markers of tuberous sclerosis.
  • Koenen tumours are subungual fibromas.
  • Shagreen patches are collagen naevi usually seen on the lower back.

 

2. Neoplastic dyskeratosis is seen in?
A. Darier’s disease
B. Warty dyskeratoma
C. Familial benign pemphigus
D. Actinic keratosis

Correct answer : D. Actinic keratosis

  • Dyskeratosis is premature keratinisation of individual keratinocytes.
  • It can be benign or malignant.
  • Benign dyskeratosis is seen in Darier’s disease, Warty dyskeratoma and Familial benign pemphigus.
  • Neoplastic dyskeratosis is seen in Bowen’s disease, Squamous cell carcinoma and Actinic keratosis.

 

3. Pseudo-isomorphic phenomenon is characteristic of?
A. Vitiligo
B. Psoriasis
C. DLE
D. Plane warts

Correct answer : D. Plane warts

Heinrich Köbner

PSEUDO-ISOMORPHIC PHENOMENON

  • To learn about pseudo-isomorphic phenomenon, we first need to know what is isomorphic phenomenon.
  • Isomorphic phenomenon (also known as Koebner phenomenon) is a phenomenon in which new skin lesions appear at the site of injury.
  • It is named after Heinrich Köbner, a German dermatologist.
  • Isomorphic phenomenon is seen in conditions like psoriasis,vitiligo and lichen planus.
  • Pseudo-isomorphic phenomenon (Pseudo-Koebner phenomenon) is characterised by the appearance of similar skin lesions at the site of injury ininfective lesions like plane warts and molluscum contagiosum.
  • It occurs due to the spread of the infective agent (virus) to the new site.

 

4. Blaschko’s lines represent?

A. Lines of development
B. Dermatomes
C. Lines along blood vessels
D. Lines along lymphatics

Correct answer : A. Lines of development

BLASCHKO’S LINES

  • Blaschko’s lines are invisible developmental lines of the skin
  • They are thought to represent the pathways of  epithelial migration and proliferation in the foetus
  • These were first demonstrated by German dermatologist Alfred Blaschko in 1901.
  • They do not correspond to the path of vessels / nerves / lymphatics
  • Many skin lesions follow Blaschko’s lines. eg: Incontinentia pigmenti, Linear lichen planus, Lichen striatus Naevus achromicus.

 

5. Which of the following is not a cutaneous marker of internal malignancy?

A. Bullous pemphigoid
B. Acanthosis nigricans
C. Dermatomyositis
D. Erythema chronicum migrans

Correct answer : D. Erythema chronicum migrans

Erythema chronicum migrans is the rash often seen during the early stage of Lyme disease. It is not associated with internal malignancy. Acanthosis nigricans is associated with gastrointestinal malignancies. Dermatomyositis is strongly associated with a wide range of cancers including ovarian, lung and gastrointestinal. Bullous pemphigoid is postulated to have a weak association with internal malignancy.

Other cutaneous markers of internal malignancy: 

  • Acquired ichtyosis
  • Extramammary Paget disease
  • Palmoplantar keratoderma
  • Paraneoplastic pemphigus
  • Necrolytic migratory erythema
  • Erythema gyratum repens
  • Sweet disease

 

6. Most common type of vitiligo is?

A. Segmental vitiligo
B. Focal vitiligo
C. Generalized vitiligo
D. Mucosal vitiligo

Correct answer : C. Generalized vitiligo

Generalized vitiligo is the most common pattern of vitiligo. It presents with depigmented areas randomly distributed all over the body.

 

7. An otherwise healthy male presented to the OPD with a curdy white patch on the tongue. The most probable diagnosis is?

A. Candidiasis

B. Lichen planus

C. Histoplasmosis

D. Aspergillosis

Correct answer : A. Candidiasis

White curdy patch in the oral cavity in an otherwise healthy individual is characteristic of candidiasis. But immunosuppressive conditions like HIV should be ruled out.

 

8. The only definite indication for giving systemic corticosteroids in pustular psoriasis is:
A. Psoriatic enythroderma with pregnancy
B. Psoriasis in a patient with alcoholic cirrhosis
C. Moderate arthritis
D. Extensive lesions

Correct answer : D. Extensive lesions

Systemic corticosteroids are not recommended in treatment of pustular psoriasis. This is because the disease can recur with increased severity once the treatment is stopped. But the best answer is treatment of extensive lesions. Steroids are very useful as a short term life saving measure in severe disease when other drugs have failed.

 

9. A 27 year old sexually active male develops a vesiculobullous lesion on the glans soon after taking a paracetamol tablet for fever. The lesion healed with hyperpigmentation. The most likely diagnosis is:
A. Behcet’s syndrome
B. Herpes genitalis
C. Fixed drug eruption
D. Pemphigus vulgaris

Correct answer : C. Fixed drug eruption

History and clinical features are characteristic of fixed drug eruption.

 

10. A 40-year old woman presents with a 2 year history of erythematous papulopustular lesions on the convexities of the face. There is a background of erythema and telangiectasia. The most likely diagnosis in the patient is:
A. Acne vulgaris
B. Rosacea
C. Systemic lupus erythematosus
D. Polymorphic light eruption

Correct answer : B. Rosacea

The clinical features are characteristic of rosacea.

 

11. A 36 year old factory worker developed itchy, annular scaly plaques in both groins. Application of a corticosteroid ointment led to temporary relief but the plaques continued to extend at the periphery. The most likely diagnosis is:
A. Erythema annulare centrifugum
B. Granuloma annulare
C. Annular lichen planus
D. Tinea cruris

Correct answer : D. Tinea cruris

Tinea cruris is characterised by itchy, annular scaly plaques in both groins. There is central clearing and advancement at the periphery.

 

12. An 8 year old boy from Bihar presents with a 6 months history of an ill defined, hypopigmented slightly atrophic macule on the face. The most likely diagnosis is:
A. Pityriasis alba
B. Indeterminate leprosy
C. Morphea
D. Calcium deficiency

Correct answer : B. Indeterminate leprosy

Bihar is a known endemic region for leprosy

 

13. All of the following drugs are effective in the treatment of pityriasis versicolor except:
A. Selenium sulphide
B. Ketoconazole
C. Griseofulvin
D. Clotrimazole

Correct answer : C. Griseofulvin

Griseofulvin is used in the treatment of dermatophyte infections.

 

14. A 16 year-old boy presented with asymptomatic, multiple, erythematous, annular lesions with a collarette of scales at the periphery of the lesions present on the trunk. The most likely diagnosis is:
A. Pityriasis versicolor
B. Pityriasis alba
C. Pityriasis rosea
D. Pityriasis rubra pilaris

Correct answer : C. Pityriasis rosea

The classical lesions of pityriasis rosea are described in the question.

 

15. In which of the following conditions Parakeratosis most frequently occurs?
A. Actinic keratoses
B. Seborrheic keratoses
C. Molluscum contagiosum
D. Basal cell carcinoma

Correct answer : A. Actinic keratoses

Parakeratosis refers to the persistance of cellular nuclei in the stratum corneum of skin.

 

16. A 6 month old infant had itchy erythematous papules and exudative lesions on the scalp, face, groins and axillae for one month. She also had vesicular lesions on the palms. The most likely diagnosis is:
A. Congenital shypilis
B. Seborrheic dermatitis
C. Scabies
D. Psoriasis

Correct answer : C. Scabies

 

17. A 45 year old farmer has itchy erythematous papular lesions on face, neck, ‘V‘ area of chest, dorsum of hands and forearms for 3 years. The lesions are more severe in summer and improve by 75% in winter. The most appropriate test to diagnose the condition would be:
A. Skin biopsy
B. Estimation of IgE levels in blood
C. Patch test
D. Intradermal prick test

Correct answer : C. Patch test

The history is suggestive of photodermatitis. Patch test is used for diagnosis of photodermatitis.

Patch test (photopatch test) : Here, 2 patches containing photosensitising material is applied on 2 different sites on the body. One of them is irradiated with UVA rays. The other is kept as control. Development of eczema is looked for upto 72 hours.

Analysis of results:

  • No development of eczema – patient does not have photodermatitis
  • Development of eczema under the patch irradiated with UVA – Photodermatitis
  • Development of eczema under both patches – Contact dermatitis

 

18. A 24-year old unmarried woman has multiple nodular, cystic, pustular and comedonal lesions on face, upper back and shoulders for 2 years. The drug of choice for her treatment would be:
A. Acitretin
B. Isotretinoin
C. Doxycycline
D. Azithromycin

Correct answer : B. Isotretinoin

 

19. The clinical picture is diagnostic of acne vulgaris. Isotretinoin is used in severe intractable acne.

Pterygium of nail is characteristically seen in:
A. Lichen planus
B. Psoriasis
C. Tinea unguium
D. Alopecia areata

Correct answer : A. Lichen planus

 

20. A patient had seven irregular hyperpigmented macules on the trunk and multiple small hyperpigmented macules in the axillae and groins since early childhood. There were no other skin lesions. Which is the most likely investigation to support the diagnosis?
A. Slit lamp examination of eye
B. Measurement of intraocular tension
C. Examination of fundus
D. Retinal artery angiography

Correct answer : A. Slit lamp examination of eye

The irregular hyperpigmented macules since early childhood are probably cafe au lait macules. Presence of 6 or more cafe au lait macules is diagnostic of neurofibromatosis type I even when cutaneous neurofibromas are absent. Lisch nodules on the iris can be demonstrated by slit lamp examination and it helps support the diagnosis.

 

21. Air borne contact dermatitis can be diagnosed by:
A. Skin biopsy
B. Patch test
C. Prick test
D. Estimation of serum IgE levels

Correct answer : B. Patch test

In patch test, the suspected allergens are applied on the back of the patient under separate patches for 48 hours. The presence of dermatitis is then looked for.

 

22. The main cytokine, involved in erythema nodusum leprosum (ENL) reaction is:
A. Interleukin—2
B.  Interferon-gamma
C. Tumor necrosis factor—alpha
D. Macrophage colony stimulating factor

Correct answer : C. Tumor necrosis factor—alpha (factual question)

 

23. The following drug is not used for the treatment of type II lepra reaction:
A. Chloroquin
B. Thalidomide
C. Cyclosporine
D. Corticosteroids

Correct answer : C. Cyclosporine

Drugs used in treatment of type II lepra reaction are :

  • NSAID’s
  • Thalidomide
  • Chloroquine
  • Clofazimine
  • Corticosteroids
  • Parenteral antimony

 

24. Ivermectin in indicated in the treatment of
A. Syphilis
B. Scabies
C. Tuberculosis
D. Dermatophytosis

Correct answer : B. Scabies

Ivermectin the only orally effective treatment scabies.

 

25. Max. Joseph’s space is a histopathological feature of:
A. Psoriasis vulgaris
B. Lichen planus
C. Pityriasis rosea
D. Parapsoriasis

Correct answer : D. Lichen planus

 

26. Anagen phase of the hair indicates:
A. The phase of activity and growth
B. The phase of transition
C. The phase of resting
D. The phase of degeneration

Correct answer : A. The phase of activity and growth

 

27. ‘Chancre redux’ is a clinical feature of:
A. Early relapsing syphlis
B. Late syphilis
C. Chancroid
D, Recurrent herpes simplex infection

Correct answer : A. Early relapsing syphlis

 

28. True regarding Pityriasis Rosea is:
A. Self limiting
B. Chronic relapsing
C. Life threatening infection
D. Caused by dermatophytes

Correct answer : A. Self limiting

Pityriasis Rosea is a self limiting disease. Herald patch is the characteristic lesion.

 

29. Tuberculids are seen in
A. Lupus vulgaris
B. Scrofuloderma
C. Lichen scrofulosorum
D Erythema nodosum

Correct answer :  C. Lichen scrofulosorum

 

30. A 3 year old child has eczematous dermatitis on extensor surfaces, His mother has a history of Bronchial asthma. Diagnosis should be
A.  Atopic dermatitis
B. Contact dermatitis
C. Seborrhoeic dermatitis
D. lnfantile eczematous dermatitis

Correct answer : A. Atopic dermatitis

 

How to Join NEET Program on Eckovation

Step 1: Download Eckovation App

Step 2: Join the group using group code: 136982

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *