Practice Paper of NEET PG: Important Questions of ANATOMY

The Important Questions of for ANATOMY NEET PG exam:

1. All are true regarding axillary artery except?
A. It is a continuation of subclavian artery.
B. It is crossed by pectoralis minor muscle.
C. It extends from outer border of second rib to the lower border of teres minor.
D. The second part of part of axillary artery is posterior to pectoralis minor muscle.

Correct answer : C. It extends from outer border of second rib to the lower border of teres minor.

Branches of axillary artery

  • Axillary artery extends from outer border of first rib to the lower border of teres major.
  • Pectoralis minor crosses the axillary artery and divides it into 3 parts.
    • First part – superior to the muscle.
    • Second part – posterior to the muscle.
    • Third part – inferior to the muscle.

 

2. Which of the following muscle is supplied by the anterior division of mandibular nerve?
A. Medial pterygoid
B. Lateral pterygoid
C. Mylohyoid
D. Anterior belly of digastric

Correct answer : B. Lateral pterygoid

Mandibular division of trigeminal nerve

  • Anterior division of mandibular nerve supplies lateral pterygoidmasseter and temporalis.
  • Medial pterygoid is supplied by the nerve to medial pterygoid which arises from the main trunk of the mandibular nerve.
  • Mylohyoid and the anterior belly of digastric are supplied by the inferior alveolar nerve. Inferior alveolar nerve is the larger terminal branch of the posterior division of the mandibular nerve.

 

3. Regarding ansa cervicalis, all are true except?
A. Superior root is the continuation of the descending part of hypoglossal nerve
B. Inferior root is derived from the 4th cervical spinal nerve
C. Supplies the sternohyoid muscle
D. Lies embedded in the anterior wall of the carotid sheath

Correct answer : B. Inferior root is derived from the 4th cervical spinal nerve

Ansa cervicalis. Superior root – descending hypoglossal; Inferior root – descending cervical.

Inferior root of ansa cervicalis is derived from 2nd and 3rd cervical spinal nerves.

  • Ansa cervicalis is a thin nerve loop that lies embedded in the anterior wall of the carotid sheath.
  • It supplies sternohyoidsternothyroid and inferior belly of omohyoid.
  • Fibers of the superior root are derived from the first cervical nerve.

 

4. Roof the fourth ventricle is formed by all of the following except?
A. Inferior medullary velum
B. Superior medullary velum
C. Obex
D. Median eminence

Correct answer : D. Median eminence

Fourth ventricle – Sagittal section of the brain

Median eminence is seen in the floor of the fourth ventricle.

Roof of the fourth ventricle is formed by:

  • Superior medullary velum
  • Inferior medullary velum
  • Superior cerebellar peduncle
  • Tela choroidea of the the fourth ventricle
  • Taeniae with the obex

5. The branch arising from the main trunk of mandibular nerve is?
A. Nerve to medial pterygoid
B. Nerve to lateral pterygoid
C. Buccal nerve
D. Auriculotemporal nerve

Correct answer : A. Nerve to medial pterygoid

Mandibular division of trigeminal nerve

BRANCHES OF MANDIBULAR NERVE

  • From the main trunk:
    • Meningeal branch
    • Nerve to medial pterygoid
  • From the anterior trunk:
    • Buccal nerve
    • Masseteric nerve
    • Deep temporal nerve
    • Nerve to lateral pterygoid
  • From the posterior trunk:
    • Auriculotemporal nerve
    • Lingual nerve
    • Inferior alveolar nerve.

 

6. Anterior wall of the third ventricle is formed by?
A. Lamina terminalis
B. Pineal body
C. Tuber cinereum
D. Mamillary body

Correct answer : A. Lamina terminalis

Ventricles of the brain

  • Anterior wall of third ventricle is formed by lamina terminalis, anterior commissure and anterior column of fornix.
  • Posterior wall is formed by pineal body, posterior commissure and cerebral aqueduct.

 

7. Which of the following is true regarding the lateral geniculate body?
A. It is connected to the inferior colliculus.
B. Layers 1, 4 and 6 receive the contralateral optic fibers.
C. It is situated posterolateral to the medial geniculate body.
D. It is overlapped by the lateral part of the temporal lobe.

Correct answer: B. Layers 1, 4 and 6 receive the contralateral optic fibers.

Brain stem – posterolateral view. Lateral geniculate body seen near the top.

  • Lateral geniculate body is connected to the superior colliculus.
  • It is situated anterolateral to the medial geniculate body.
  • It is overlapped by the medial part of the temporal lobe.

 

8. All are true regarding femoral artery except?
A. Leaves the femoral triangle by passing through the adductor canal.
B. Femoral nerve is lateral to the upper part of the femoral artery in the femoral triangle.
C. Femoral branch of genitofemoral nerve is lateral to the upper part of femoral artery within the femoral sheath.
D. The medial cutaneous nerve of thigh crosses the artery from medial to lateral side near the apex of femoral triangle.

Correct answer : D. The medial cutaneous nerve of thigh crosses the artery from medial to lateral side near the apex of femoral triangle.

Branches of femoral artery

  • The medial cutaneous nerve of thigh crosses the artery from lateral to medial side near the apex of femoral triangle.
  • Femoral artery passes downward and medially first in the femoral triangle and then in the adductor canal. At the lower end of the adductor canal, it passes through the opening in the adductor magnus to become continuous with the popliteal artery.

Contents of femoral sheath:
Lateral compartment – Femoral artery and femoral branch of genitofemoral nerve.
Middle compartment – Femoral vein.
Medial compartment – Lymph node of Cloquet.

 

9. Deep perineal pouch in males does not include?
A. Pudendal nerve
B. Sphincter urethrae
C. Long perineal nerve
D. Dorsal nerve of penis

Correct answer : C. Long perineal nerve

Coronal section of pelvis. Deep perineal pouch is located between the superior and inferior layers of the urogenital diaphragm.

Long perineal nerve is located in the superficial perineal pouch.

Contents of deep perineal pouch in males:
Muscles – Sphincter urethrae, Deep transversus perinei.
Nerves – Dorsal nerve of penis, muscular branch from perineal nerve.
Vessels – Deep and dorsal arteries of penis, stem of origin of artery to the bulb of penis, urethral artery.

 

10. Which is true regarding suprarenal gland?
A. Posterior surface of left suprarenal is related to kidney.
B. Posterior surface of right suprarenal is related to inferior vena cava.
C. Lateral border of left suprarenal is related to left gastric artery.
D. Lateral border of right suprarenal is related to right coeliac ganglion.

Correct answer : A. Posterior surface of left suprarenal is related to kidney.

Relations of adrenal (suprarenal) gland

  • Posterior surface of left suprarenal is related to the kidney laterally and left crus of diaphragm medially.
  • Posterior surface of right suprarenal is related to right crus of diaphragm.
  • Anterior surface of the right suprarenal is related to inferior vena cavamedially.
  • Lateral border of left suprarenal is related to the stomach.
  • The medial border of the left suprarenal is related to the left gastric artery.
  • Lateral border of right suprarenal is related to the liver.
  • Medial border of right suprarenal is related to right coeliac ganglion.

 

11. Pisiform is considered as a sesamoid bone in the tendon of?
A. Flexor digitorum superficialis
B. Flexor digitorum profundus
C. Abductor digiti minimi
D. Flexor carpi ulnaris

Correct answer : D. Flexor carpi ulnaris

Flexor carpi ulnaris

  • Flexor carpi ulnaris is primarily inserted into the pisiform bone.
  • But the muscle action is transmitted through ligaments into the hamate bone (via pisohamate ligament) and the 5th metacarpal bone (via pisometacarpal ligament).
  • Hence, pisiform is considered as a sesamoid bone located in the tendon of flexor carpi ulnaris.

Pisiform bone

Other structures attached to pisiform:

  • Flexor retinaculum
  • Abductor digiti minimi
  • Extensor retinaculum

 

12. Largest bursa in the human body is?
A. Subacromial bursa
B. Prepatellar bursa
C. Infrapatellar bursa
D. Trochanteric bursa

Correct answer : A. Subacromial bursa

Clinical correlation: Elbow bursitis

  • The largest bursa in the body is the subacromial bursa.
  • It is located beneath the coracoacromial arch and the deltoid muscle.
  • Supraspinatus tendon and the greater tubercle of the humerus is situated underneath the bursa.

Functions:

  • Prevents friction between supraspinatus tendon and acromion.
  • Facilitates the movement of the greater tubercle of humerus under the acromion process during overhead abduction.

 

13. Which is not a part of the hypogastric sheath?
A. Transverse cervical ligament
B. Broad ligament
C. Lateral ligament of bladder
D. Uterosacral ligament

Correct answer : B. Broad ligament

Coronal section of the pelvis showing the layers of pelvic fascia.

  • Hypogastric sheath is a condensation of the pelvic fascia which transmits vessels and nerves along the lateral pelvic wall towards the pelvic viscera.
  • Broad ligament of uterus is not a part of the hypogastric sheath.
  • It is a peritoneal fold.

Parts of the hypogastric sheath:

  1. Anterior lamina – Lateral ligament of bladder.
  2. Middle lamina – Transverse cervical ligament, rectovesical septum in males.
  3. Posterior lamina – Presacral fascia, uterosacral ligament.

14. Chief pronator of the forearm is?
A. Pronator quadratus
B. Pronator teres
C. Gravity
D. Flexor carpi radialis

Correct answer : A. Pronator quadratus

Muscles of forearm – anterior aspect – Pronator quadratus & Pronator teres are highlighted

Muscles involved in pronation of the forearm are:

  1. Pronator quadratus
  2. Pronator teres
  • The chief pronator is pronator quadratus.
  • It is assisted by the pronator teres to facilitate rapid movement and when the action is against resistance.
  • Gravity also assists in pronation.

 

15. Supination of forearm with the elbow extended is brought about mainly by?
A. Biceps brachii
B. Supinator
C. Brachioradialis
D. Brachialis

Correct answer : B. Supinator

Supinators of the forearm are:

  • Biceps brachii (Involved in rapid supination with elbow flexed and supination against resistance.)
  • Supinator (Mainly concerned with slow supination with elbow extended.)

16. Oblique head of adductor pollicis arises from?
A. Trapezium
B. Trapezoid
C. Capitate
D. Hamate

Correct answer : C. Capitate

Muscles of the hand (adductor pollicis is highlighted)

  • Oblique head of adductor pollicis originates from capitate and the bases of 2nd and 3rd metacarpals.
  • Transverse head originates from the palmar aspect of the third metacarpal.
  • It is inserted into the medial side of the base of the proximal phalanx of the thumb.

 

17. Anterior choroidal artery is a branch of?
A. Anterior cerebral artery
B. Posterior cerebral artery
C. Internal carotid artery
D. Anterior communicating artery

Correct answer : C. Internal carotid artery

Circle of Willis

  • Anterior choroidal artery arises from the internal carotid artery.
  • Anterior cerebral artery is a branch of internal carotid artery.
  • Posterior cerebral artery is a branch of vertebral artery.
  • Anterior communicating artery is a branch of anterior cerebral artery.

 

18. Which of the following statements regarding injury to common peroneal nerve is false?
A. It causes foot drop
B. Anaesthesia of sole of foot
C. Loss of dorsiflexion of toes
D. Results from injury to neck of fibula

Correct answer : B. Anaesthesia of sole of foot

Nerves of the lower limb

FEATURES OF COMMON PERONEAL NERVE INJURY

  • Foot drop (due to paralysis of dorsiflexors of ankle)
  • Inability to dorsiflex toes (paralysis of extensor hallucis longus, extensor digitorum longus and extensor digitorum brevis)
  • Inability to evert the foot (the foot assumes an inverted attitude)
  • Anaesthesia of anterolateral aspect of leg.
  • Anaesthesia of dorsum of foot and toes with medial side of big toe.

 

19. Which of the following is not a pneumatic bone?
A. Frontal bone
B. Sphenoid
C. Maxilla
D. Mandible

Correct answer : D. Mandible

PNEUMATIC BONES

 

Paranasal sinuses: Frontal (1), Ethmoid (2), Sphenoid (3), Maxillary (4)

  • Pneumatic bones are those which enclose an air filled cavity
  • They are seen in relation to the nasal cavity (paranasal sinuses) and the middle ear
  • The pneumatic bones are:
    • Frontal
    • Sphenoid
    • Ethmoid
    • Maxilla
    • Temporal (mastoid air cells)

 

20. Muscles supplied by anterior division of mandibular nerve are all except?

A. Medial pterygoid
B. Lateral pterygoid
C. Temporalis
D. Masseter

Correct answer : A. Medial pterygoid

MUSCLES SUPPLIED BY MANDIBULAR NERVE

  • Mandibular nerve can be divided into 3 parts – main trunk, anterior division and posterior division.
  • Muscles supplied by main trunk:
    • Tensor veli palatini
    • Tensor tympani
    • Medial pterygoid
  • Muscles supplied by anterior division:
    • Lateral pterygoid
    • Temporalis
    • Masseter
  • Muscles supplied by posterior division:
    • Anterior belly of digastric
    • Mylohyoid

 

21. Not included among posterior relations of head of pancreas?

A. Terminal part of renal vein
B. Right crus of diaphragm
C. Common bile duct
D. First part of duodenum

Correct answer : D. First part of duodenum

First part of duodenum lies anterior to the head of pancreas.

POSTERIOR RELATIONS OF HEAD OF PANCREAS:

  • Aorta ( lies posterior to uncinate process )
  • Inferior venacava
  • Terminal part of right renal vein
  • Bile duct
  • Right crus of diaphragm

 

22. Where is the urethral crest located?

A. Membranous urethra
B. Penile urethra
C. Prostatic urethra
D. Bulbar urethra

Correct answer : C. Prostatic urethra

The posterior wall of the prostatic urethra contains a longitudinal midline ridge known as the urethral crest.

 

23. Lymphatic drainage from the spongy urethra is towards?

A. Superficial inguinal lymph nodes

B. Deep inguinal lymph nodes

C. External iliac lymph nodes

D. Internal iliac lymph nodes

Correct answer : B. Deep inguinal lymph nodes

Lymphatic drainage of urethra

  • Prostatic and membranous urethra – Mainly to internal iliac lymph nodes, partly to external iliac lymph nodes
  • Spongy urethra – Mainly to deep inguinal lymph nodes, partly to superficial inguinal and external iliac lymph nodes

24. Which is the type of joint seen in the growth plate?

A. Primary cartilaginous

B. Secondary cartilaginous

C. Fibrous joint

D. Plane Joint

Correct answer : A. Primary cartilaginous

  • Growth plate is a primary cartilaginous joint
  • They are also known as synchondrosis / hyaline cartilage joints
  • The bones are joined by a plate of hyaline cartilage
  • It does not permit any movement
  • Other examples: Costochondral joint, I chondro sternal joint, Spheno-occipital joint

 

25. Which of the following gives rise to the muscular component of dorsal aorta?

A. Intermediate mesoderm

B. Lateral plate mesoderm

C. Axial mesoderm

D. Paraxial mesoderm

Correct answer : B. Lateral plate mesoderm

Vascular smooth muscle cells are thought to arise from splanchnic layer of paraxial mesoderm. But recent studies have shown that the aortic smooth muscle cells arise from the lateral plate mesoderm.

 

26. Toynbee’s muscle is?

A. Levator ani

B. Tensor tympani

C. Stapedius

D. Scalenus minimus

Correct answer : B. Tensor tympani

 

27. Deepest layer of scalp is:

A. Connective tissue

B. Aponeurosis (Epicranial Aponeurosis)

C. Loose areolar tissue (Danger area of scalp)

D. None of these

Correct answer: D. None of these

From superficial to deep, the layers of scalp are (mnemonic: SCALP)

  1. S – Skin
  2. C – Connective tissue (fibrofatty)
  3. A – Aponeurosis (Epicranial Aponeurosis)
  4. L – Loose areolar tissue (Danger area of scalp)
  5. P – Periosteum

 

28. Which of the following movements will not be affected by involvement of the L5 Nerve root?
A. Thigh adduction
B. Knee Flexion
C. Knee Extension
D. Toe Extension

Correct Answer : A. Thigh adduction

Thigh adduction is performed by adductor muscles (magnus, longus, brevis) with gracilis and pectineus acting as accessory muscles. None of them are supplied by L5 nerve root.

 

29. The Couinaud’s segmental nomenclature is based on the position of the :
A. Hepatic veins and portal vein
B. Hepatic veins and biliary ducts
C. Portal vein and biliary ducts
D. Portal vein and hepatic artery

Correct answer : A. Hepatic veins and portal vein

Couinaud’s segmental nomenclature is based on position of hepatic veins and portal vein. It is the French system.

 

30. Which of following is the feature of Y chromosome?
A. Acrocentric
B. Telocentric
C. Submetacentric
D. Metacentric

Correct answer : A. Acrocentric

Y chromosome – Acrocentric
X chromosome – Submetacentric

Tip for remembering : Acro- stands for summit, height etc. Men are taller. Hence Y chromosome is acrocentric

 

How to Join NEET Program on Eckovation

Step 1: Download Eckovation App

Step 2: Join the group using group code: 136982

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *